Förskolan Bubblan ligger på Hälsingegatan 14, nära till lekparken Hälsingehöjden, vilken vi använder som vår gård vid öppning, stängning och vissa utevistelser. Förskolan Bubblan är lokaliserad i ett lägenhetshus med närhet till flera parker i närområdet. Dessutom har vi bara några minuters promenad till olika busslinjer och tunnelbana som kan ta oss till parker, skogar, teater och museer. Sammanlagt går det ungefär 50 barn på förskolan i åldrarna 1–6 år.
Grunden i vår verksamhet är att barnet alltid ska stå i centrum enligt målen som baseras på förskolans styrdokument så som Läroplanen för förskolan, skollagen och Barnkonventionen samt förskolan Bubblans egen verksamhetsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling.
Vårt arbetssätt är inspirerat av pedagogiken och filosofin i Reggio Emilia och tillsammans med barnen är vi medforskande pedagoger i deras nyfikna sökande och utforskande. Vi arbetar i projekt med barnen där vi tillsammans, pedagoger och barn, söker information och kunskap. Tillsammans med barnen kommunicerar vi, reflekterar och använder oss av estetiska uttryckssätt i den dagliga verksamheten. Vi utformar verksamheten utifrån barnen och det projektarbete som pågår under läsåret utgår alltid från barnens intressen och nyfikenhet, för att barnen ska vara delaktiga i planeringen av den pedagogiska verksamheten. Varje barn ska känna sig sedd och bekräftad i vår verksamhet oavsett kön, etnicitet, funktionsvariation och ålder.
Vår förskola är indelad i tre avdelningar, Himlen, Havet och Bubblorna. På Himlen går de äldre barnen och på Havet och Bubblorna går de yngre barnen. Under dagarna när vi har våra aktiviteter är vi avdelningsvis, men under öppning och stängning är vi alla tillsammans.
Att kommunicera tillsammans med barnen är något vi på förskolan Bubblan lägger stor vikt vid. Varje barn ska få möjlighet att uttrycka tankar, åsikter och känslor utifrån varje individs behov och förutsättningar. Det verbala språket är endast ett av de olika kommunikationssätt vi använder oss av och vi vill ge varje barn förutsättningar att kunna uttrycka sig oavsett om det gäller de verbala språket, kroppsspråket, med bildstöd, TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) eller någon annan form av uttryckssätt. Vår förskola ska erbjuda en trygg och harmonisk miljö som stimulerar samarbete, social utveckling samt uppmuntrar till nyfikenhet och lärande. Vi arbetar därför mycket med den inre miljön som vi betraktar som den ”tredje pedagogen”. Det innebär att miljön ska vara tillgänglig, inspirerande, utforskande och utmanande för barnen. Allt material finns därför tillgängligt för alla att använda sig av, då vi tror på det kompetenta och meningsskapande barnet, vilket innebär att varje barn kan om förutsättningar och möjlighet ges. Förskolans kvalitet utvärderas kontinuerligt och systematiskt för att utvecklas och förbättras och vi har ett väl utarbetat systematiskt kvalitetsarbete. Varje barn ska få bästa möjliga förutsättning till utveckling och lärande under tiden på förskolan.


